Още детайли за WordPress – предимства, разлики между WordPress и други CMS системи

WordPress е безплатен, уеб-базиран софтуер, който се използва за създаване и управление на уеб сайт или блог. Първоначално е бил планиран за да бъде само блог инструмент, но сега WordPress е също система за управление на уеб съдържание (CMS). Всяка част от WP, информацията, кода, и т.н. е създадена от и за общността. WordPress е open source проект, той е безплатен и много хора работят върху него. Повечето уеб дизайнери считат Word Press CMS системата за една от най-добрите системи в момента. Не е необходимо да бъдем експерти по програмиране, за да създадем уеб сайт с помощта на WordPress. Word Press CMS системата е базирана на PHP и MySQL.

 Като CMS, Word Press има много предимства:

– WordPress е лесна за използване. Тя ни предлага блог и уебсайт оформления, от които можем да изберем според нашите предпочитания. Също така, никакви познания по програмиране не се изискват за да се работи със сайта.

– WordPress 3.0 предлага атрактивни възможности за избор на меню. Менютата и страниците могат да бъдат пренаредени според нашите нужди.

– WordPress има стотици безплатни теми. Ние имаме възможността да закупим други теми, ако безплатните не са достатъчни и ако искаме нещо по-различно за нашия бизнес.

WordPress предлага също оптимизиране за SEO, което може да подобри подреждането на резултатите в търсачките. Това може да накара нашия сайт да се появи на първа страница с резултати от търсене в Google например.

– WordPress има около 13 000 безплатни плъгини, които могат да бъдат намерени на нейната Open Source платформа.

– Чрез употребата на специално изградени полета можем да използваме WordPress като CMS приложим инструмент по по-лесен начин.

– Pods CMS плъгинът ни дава възможност за създаване на различни типове съдържание, без да се използват вградените полета.

– Word Press има голяма общност, която може да ви помогне по различни начини – тя може да ви даде информация, полезни трикове, съвети и т.н.

– WordPress ви дава възможност да добавяте ново съдържание или да редактирате съществуващо такова.

– WordPress ни предлага Woocommerce – добавка към WordPress за изграждане на сайтове за електронна търговия.

Има няколко недостатъка на WordPress като CMS система. WordPress редовно актуализира своята функционалност и повечето хора не харесват тази функция. Персонализирането на тема може да ви струва пари. Функционални модификации изискват познания по PHP; графични модификация изискват познания по CSS и HTML. Ако искате да направите големи промени във вашия сайт, може да се наложи да потърсите програмист, за да ви помогне.

 Има също доста прилики и разлики между Word Press и други CMS системи:

– Създаването и редактирането на таблици или графики може да бъде по-трудно, отколкото в други приложения като Quick CMS или Joomla.

– За разлика от Drupal, Joomla и Typo3, WordPress не изисква познания по програмиране (PHP, HTML).

– Опциите за меню, които WordPress ни предлага, са доста по-прости и ефективни за използване от тези в повечето други CMS като Jomla или Drupal.

– WordPress има много добре изглеждащи шаблони, но някои хора предпочитат да проектират собствената си тема. Тези потребители, които имат необходимите знания за дизайн, може да предпочетат различен CMS инструмент, като Drupal например.

– WordPress изисква много плъгини, за да има същите опции за дизайн като Drupal или Joomla. Тези плъгини са на разположение, но използването на прекалено много може да забави работата на нашия уебсайт.

Word Press е по-евтина за използване.

Сигурността на PHP за Word Press понякога е проблем. Тя не е толкова силна, колкото в някои от другите системи.

– Pods CMS са едновременно предимство и недостатък, те са полезни, но администраторската общност не ги поддържа, защото тя би предпочела да използвате вградените полета. Това не е проблем в други CMS-и.

– Няма много свобода в управлението на потребителите в WordPress. Ако искате да дадете достъп до вашия сайт само на някои конкретни потребители, може да се наложи да използвате различна CMS система или да търсите подходящ плъгин.

WP е популярна платформа и е добра за стартиране на блог или на семпъл сайт. Това е най-лесното за използване решение и предлага много полезни инструменти за начинаещи. По-напредналите потребители може да се наложи да инсталират много плъгини, за да получат възможностите за дизайн, които са им необходими, или могат да използват услугите на някоя фирма за уеб дизайн и уеб разработка.

One thought on “Още детайли за WordPress – предимства, разлики между WordPress и други CMS системи

  1. Действително wordpress е много удобен и лесен за работа. Предлага безкрайно много възможности под формата на допълнителни плъгини и теми. Част от тях са платени, а друга са безплатни.
    С WordPress се свиква лесно дори, ако се преминава от друг cms, тъй като нещата са интуитивни.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *