SEO оптимизация в WordPress

Wordpress SEO
WordPress предлага целия набор от настройки свързани с оптимизирането на един уеб сайт за интернет търсачки. Основното е, че това може да стане бързо и лесно без да е нужно да се пише какъвто и да е код.

Една от най-важните настройки на сайта ви се намира в Settings > Privacy .Тук се задава възможността уеб сайта да е видим за търсачките. Обикновено по подразбиране това е зададено, но все пак е добре да проверите, за да сте сигурни, че настройките, които ще направите, ще работят.

Следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е заглавието на уеб сайта (Settings > General > Site Title). То може да присъства, като линк на всяка страница, което е добре тъй като линковете са важни за търсачките. Използвайте ключова дума или кратък израз, който до голяма степен описва съдържанието в сайта и дейността ви като цяло. Полето Tagline е от значение за SEO оптимизацията, то е нещо, което участва в “title tag”-a на заглавната страница.

Обикновено след публикуването на нова статия минава известно време докато тя се появи в търсачките. За да се избегне това след всяка промяна в блога WordPress автоматично уведомява предварително зададени сървъри. В Settings Writing в полето Update Services може да зададете адресите на тези сървъри. А ето и линкове със списъци с такива сървъри: codex.

Със сериозно значение за търсачките е формата на URL адреса. Адрес като – http://yoursite.com/?p=123 не е особено привлекателен. Едва ли може да се разбере много за съдържанието от израза p=123. По-добър вариант е http://yoursite.com/postname/ , с който процеса на търсене се оптимизира и търсачките го предпочитат. Формата на URL адреса в WordPress може да зададете в Settings > Permalinks. Добро решение е в полето Custom Structure да зададете /%postname%/ . Повече може да научите тук използване на permalinks . Търсачките харесват динамични страници с периодично обновяващо се съдържание. Блоговете са точно такива. С WordPress е много лесно да си направите блог и ако правилно изграждате статиите си това би помогнало за повишаване на рейтинга на уеб сайта ви и подобряване на оптимизацията на сайта ви.

wordpress and SEO
За да напишете нова статия в WordPress трябва да отидете на Posts > Add New . Едно от важните неща е разбира се заглавието. Добре е ако то започва с ключова дума или израз, това би помогнало на търсачките лесно да го открият, след което бихте могли да добавите и нещо по-описателно. Съдържанието също е от значение. Най-важното нещо за него според мен е то да носи полезна информация, все пак бихте искали читателите да се връщат отново на уеб сайта. Другото , което оказва влияние са ключовите думи и гъстотата им в текста. На теория оптималната гъстотата на ключовите думи е около 2%, но не бива да се притеснявате за това, тъй като до голяма степен то ще се получи естествено в процеса на писане. Ако ви е трудно да решите какви ключови думи да използвате, лесен начин да се справите с това е да напишете основната ключова дума в полето за търсене на някоя търсачка и да видите какво ще се появи в падащото меню докато пишете. Ако решите можете да направите търсене на ключовата дума в търсачката и да разгледате резултатите. В полето Post Tags може да добавите някои от съществените ключови думи използвани в статията. Те ще се появят под нея и ще помогнат за намирането на други статии с подобно съдържание на уеб сайта ви.

След като публикувате статията, вероятно ще откриете, че тя присъства в пълния си размер на две места: основната страница на блога и индивидуалната страница на статията. Търсачките разглеждат тези страници, като различни и ще отчетат повторение на информацията. Това разбира се не е хубаво. За да го избегнете след първите няколко изречения на подходящо място според вас от лентата с инструменти може да добавите more tag (Insert More Tag). Това ще раздели статията, като в основната страница на блога ще се вижда само първата част, а пълното съдържание ще остане за индивидуалната страница.

Категориите са друг полезен инструмент. Разделянето на статиите в категории би допринесло за лесно навигиране в уеб сайта. Препоръчително е да не добавяте статиите в повече от една категория, тъй като страниците на категориите също се разглеждат като различни и би се получило повторение на съдържанието.

Освен блог уеб сайта ви вероятно съдържа и други страници. Изброените принципи важат и за тях, но като се има предвид, че съдържанието в тях е статично, те не оказват сериозно влияние при SEO оптимизацията.

SEO - Search Engine optimization символ
За да разширите стандартните настройки на WordPress за SEO оптимизация на вашия уеб сайт може да инсталирате SEO плъгини. Има най-различни повечето, от които са безплатни. От вас зависи какво ще предпочетете. Аз ще обърна внимание на два от тях. Това са All in One SEO Pack и Google XML Sitemaps. All in One SEO Pack оптимизира заглавната страница на сайта. Създава избрани от вас meta title, meta description и meta keywords. По същия начин оптимизира всички статии в блога ви или така наречените постове. Google XML Sitemaps прави XML карта на сайта, което търсачките използват за по-бързо търсене.

За да ги инсталирате отидете на Plugins > Add New в полето Search напишете името на плъгина, натиснете бутона Search Plugins и отдолу ще се появи списък с резултати. Изберете плъгина, който ви харесва цъкнете на Install Now. След зареждането на новата страница цъкнете на Activate Plugin и готово плъгина е инсталиран и работи. Сега може да разгледате настройките.

За Google XML Sitemaps не е нужно да правите някакви специални настройки. Зададените по подразбиране са достатъчно добри.

Настройките на All in One SEO Pack може да намерите в Settings > All in One SEO.

За да работи плъгина Plugin Status трябва да е Enabled. В полето Home Title трябва да присъства нещо близко до заглавието на сайта. Тук важат същите принципи, както при писането на заглавие. Ако го оставите празно по подразбиране плъгина ще вземе заглавието на сайта. В Home Description трябва да напишете пояснителния текст, който искате да се вижда, когато търсачките намерят заглавната страница. Оптималната дължина е 20 – 40 думи. За Home Keywords може да ползвате няколко (3 – 4) основни ключови думи, които се отнасят за уеб сайта като цяло.

оптимизация за търсачки
Следващите няколко полета можете да оставите със стойностите им по подразбиране. Те не са от съществена важност. Canonical URLs Rewrite Titles: Post Title Format: Page Title Format: Category Title Format: Archive Title Format: Tag Title Format Search Title Format: Description Format: 404 Title Format: Paged Format: SEO for Custom Post Types: Use Categories for META keywords: Use Tags for META keywords Dynamically Generate Keywords for Posts Page.
Уверете се, че следващите две полета са отметнати Use noindex for Categories , Use noindex for Archives. По този начин страниците за категории и архиви няма да бъдат отчитани и ще се избегне повтаряне на информация в Google. Останалите полета може да оставите със стойностите им по подразбиране. Не забравяйте да натиснете бутона Update Options, за да запазите въведените промени. След като сте приключили с главните настройки може да отидете на страницата със статиите, което се намира на Posts > All Posts. Изберете си статия и по-надолу на страницата ще видите All in One SEO Pack полето с настройки за конкретната статия. Въведете Title, Description и Keywords отнасящи се за конкретната статия, като спазвате принципите изброени до момента и натиснете бутона Update.

С това настройката за SEO на уеб сайта ви е готова. Разбира се могат да се направят и други неща – връзки със социални мрежи, рейтинг системи и т.н., които да популяризират уеб сайта още повече, но това са основните.

12 thoughts on “SEO оптимизация в WordPress

  1. Една от най-добрите статии за SEO оптимиция на WordPress блог. Оказа се, че в моя блог имам съществени пропуски върху които дори не съм се замислял, но както се вижда винаги има какво да се подобри в SEO – то. Благодаря за качественото инфо 🙂

  2. Interesting ideas… while I don’t agree with everything you said, I can see your point of view.

  3. Interesting views… while I cannot agree with everything you said, I can see your thought process.

  4. This site truly has all of the information I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

  5. Hi, You can do this manually,Google likes updaetd content,so you can easily do that in your blogs.Title,description,tags,anchor text,images etc also play an important role in getting your site/blog indexed.All you need is to hire an SEO expert who can help you optimize these things in much effective and yet affordable manner.

  6. Много добра статия. Ще използваме идеите при оптимизирането на нашият блог!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *