Microdata, семантично търсене и SEO

В днешно време използването на microdata в кода на страниците ни е важно толкова, колкото в миналото са били метатаговете при SEO оптимизацията за търсачки! Всичко това е част от един стремеж на търсачките да могат да предложат на потребителите си по-конкретизирано и точно търсене, известно още като семантично търсене.

Стремежът към семантично търсене – що е то?

Семантичното търсене по накратко може да се определи като опит на търсачките да предложат по- детайлно търсене като се използва структурирана информация.
Да кажем, че искате да търсите дадена рецепта. Изписвате в Гугъл рецептата и ви излизат съответно различни резултати в стандартен вид.
Представете си също колко хубаво би било, ако можехте например да сортирате допълнително резултатите по време за приготвяне, съставки, калории и т.н. Ето това представлява семантичното търсене и може да видите това в този пример!
Semantic search - рецепти

Какво представлява microdata?

Един от начините, с който Гугъл се опитва да постигне семантичност на търсенето, е използването на структурирано съдържание чрез маркирането на кода на страниците с microdata.
Microdata представлява част от HTML5, която предоставя допълнителна информация за търсачките чрез добавяне на определен набор от атрибути (markup) в съдържанието на страниците. Явно може да бъде забелязано използването й в открояващите се резултати при търсене (звездички за рейтинг, изображения, и т.н.). Microdata може да направи резултатите в търсачката по привлекателни, ето защо е добра използването на microdata да е част от вашата seo стратегия за оптимизация на определен сайт.
Microdata също така е специфизирана по W3C стандарта. Използването на microdata се смята за заместване на по-старите микроформати и се препоръчва официално от Google. Също така то заменя други технологии като Video Sitemaps.
Използването на microdata за създаване например на rich snippet– и може да увеличат трафика на сайта ви и CTR (Click-through rate). Поради известна злоупотреба с тях с цел да изглеждат единствено резултатите при търсене в Google по-различни, без да бъдат подходящи за конкретната тема, Google въведе и докладвания за злоупотреба с тях.
Един много кратък пример илюстриращ използването на microdata:

Html код без microdata

<div>
Моето име е Боб Уал, но хората ме наричат Уал. Ето и моята уеб страница:


<a href="http://www.example.com">www.example.com</a></div>

Html код с microdata


<div itemscope itemtype="http://data-vocabulary.org/Person">

Моето име е <span itemprop="name">Боб Уал</span>

но хората ме наричат <span itemprop="nickname">Уал</span>.

</div>

За какво се използва microdata?

Тя се използва за създаване на:

  • Rich Snippets (ревюта, хора, продукти, бизнес и организации, рецепти, събития, музика)
  • Семантично търсене
  • Social Graph и споделяне:

– Персонализирани реклами
– Препоръки от приятели
• Извличане на структурирана информация
• Браузър плъгини

Примери за използване на структурирана информация като microdata в сайтове на брандове

ebay -microdata

Ebay – използване на Aggregate Rating (Оценка на потребителите) и описание на продуктите ( в случая е взета цената им)


IMDB микродата

IMDB – актьорите, които участват във филма, са маркирани с микродата

Рецепти

С микродата тук е описана информация за рецепти – калории

rotten tomatoes

Rotten tomatoes – дава информация за филми


my space микродата

В My space добавят информация за музика в своя сайт чрез микродата


ticket master microdata и семантично търсене

В Ticket Master може да видите чрез микродата информация за събития.


Ако искате да научите повече за това как да вмъкнете microdata в кода на вашия сайт, може да посетите продължението на тази статии: „Как да вмъкем microdata и какво е schema.org?”

One thought on “Microdata, семантично търсене и SEO

  1. Тази идея със семантичното търсене е много добра от гледна точка на потребителите. Но трябва да се отбележи, че по този начин оптимизаторите могат да изкарат някой нов сайт в трудна ниша на по-предни позиции чрез Long Tail метода.
    За микродатата е ясно как работи. Но къде точно трябва да сложа кода? Имам предвид, ако съм на WordPress, най-напред – като влезя в админ панела, отида на Редактор, от там в кой файл влизам и къде по-конкретно трябва да впиша кода?

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *