Какво е Graph search на Фейсбук?

През януари от Фейсбук разкриха пазено известно време в тайна нововъведение – Graph search. Социалната мрежа освен за общуване с приятели вече разширява функциите си и може да се използва и за търсене. За разлика от търсенето в Google, търсачката във Фейсбук (с това, което е разработено до момента) може да бъде полезна, ако например искате да откриете кои от вашите приятели се интересуват от дадена тема.

Facebook представя търсачката си

Как да активираме Graph search?

Може да отидете на този адрес: https://www.facebook.com/about/graphsearch

Най-отдолу на страницата има бутон "Try Graph Search". След като го натиснете може да отнеме дни и дори седмици докато се включите като бета тестър на новата услуга на Facebook.

Активирайте Graph search

За какво може да използваме Graph search?

Graph search работи в момента само на английски език. Ето и няколко примера, които показват за какво може да се използва новата търсачка:

Търсене, свързано с книги:

Може да изпишете в Graph search на Фейсбук "My friends’ favorite books " и ще видите любимите книги на вашите приятели. Ако напишете друга свързана фраза, например "My friends who like my favorite books ", ще откриете кои приятели харесват вашите любими книги.

Търсене на филми:

Чудите се кой филм да гледате? Може да потърсите кои филми вашите приятели или конкретен човек свързан с профила ви харесват. Може да търсите например с "My friends’ favorite movies ".

Търсене на ресторанти:

Друга възможна идея е да потърсите ресторанти, които вашите фейсбук приятели са харесали. Може да направите това, като изпишете "My friends who like Restaurants ". Може да доуточните и град.

introducing graph search

Търсене на работа

Фейсбук не е Linkedin, но интересна идея, която може да използвате, е ако искате да се свържете за дадена работа в някоя компания, да изпишете името на компанията и видите кои ваши приятели или дори приятели на вашите приятели работят в нея. Това е ценно намиране на контакти за работа. Примерен текст за търсене "My friends of friends who work at Ford Motor Company".

 

introducing graph search

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *