7 съвета за уеб дизайн

1.Бъдете креативни

– това е може би най-важното във всеки графичен дизайн. Търсете в интернет, разгледайте различни дизайнерски сайтове, сайтове с портфолиа, галерии със снимки и т.н., вдъхновете се! Креативност значи още създаване на уникални продукти, които произлизат от собственото ви креативно мислене.

2. Цветове

– преди да започнете работа по проект трябва да знаете какво клиентът ви иска и какви цветове предпочита. Винаги може да включите допълнителна версия на проекта с вашите цветови идеи и видите как клиента ви ще ги хареса. Често случаят е такъв, че ще ви бъде дадена фирмена цветова гама според която да работите.

3. Грид системи

– в последно време много уеб дизайнери използват така наречените Грид системи. Много популярна Грид система е 960 Grid System. С тази система се изграждат стандартни уеб дизайни, които са широки 960 пиксела. Можете да изберете и грида, с който ще работите, в зависимост от предпочитания брой колони за подреждане на съдържанието. Ако не сте използвали Грид системи, пробвайте и ще видите, че дизайнът ви ще е много по-подреден и цялостния му изглед ще е значително по-добър. Някои дизайнери не обичат да използват Грид системи и определено използването им не е задължително, но тези системи биха олеснили работата ви.

4. Шрифтове

– изберете желания шрифт за проекта ви. За най-добри резултати използвайте само един шрифт за целия уеб сайт, който изграждате. Тази практика би помогнала за професионалния изглед на уеб дизайна, както и за избягване на нежелано раздразнение на посетителите на уеб сайта. Използването на различни шрифтове води до отвличане на вниманието на посетителите на сайта в резултат, на което потребителите откриват по-трудно желаната информация или дори напускат сайта.

5. Дизайни “приятелски”

– при оптимизация за търсачки (SEO) – учудващо много хора не ги е грижа за SEO когато става въпрос за уеб дизайн или те обръщат внимание на SEO чак след като дизайна на сайта им е завършен. Обмислете елементите на дизайна, които биха помогнали за SEO преди да започнете да създавате уеб дизайна.

6. Flash и Java Script

– и двата са изключително полезни инструменти за създаване на уникално добри и атрактивни уеб дизайни, но използвайте ги мъдро и ограничено, защото прекомерната им употреба ще доведе до намаляване на популярността на сайта ви в търсачките. Интернет търсачките не обичат Flash и Java Script.

7. Иновация

– накрая, но не на последно място, ако искате да се отличавате от конкуренцията, непрестанно надминавайте себе си, създавайки уникални и дори необикновени имплементации в дизайните ви. Всеки знае как изглежда професионален уеб дизайн, но целта ви трябва да е да отидете отвъд и създадете нещо, което не е виждано до момента, идея, която ще предизвика “УАУ” в клиента. В края на работния ден това, което е от значение е дали клиентът ви е удовлетворен, а не колко професионално и според стандартите на индустрията изглежда дизайна.

2 thoughts on “7 съвета за уеб дизайн

  1. Hi there, You have performed a great job. I will definitely digg it and individually recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this site.

  2. Полезна статия както винаги. Жалко, че още има колеги, които не са чували за Google Web Fonts или за отзивчив дизайн. А колко малко е нужно един сайт да изглежда добре на всеки компютър, таблет или мобилно устройство, независимо от операционната система и браузера. Важното е, че нещата отиват в правилната посока…

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *