Често задавани въпроси

Наистина ли ми е необходим уеб сайт?

Ако вашият бизнес има за цел да привлече потенциални клиенти, да стъпи на нови пазари и по този начин да прогресира в бъдеще, то можете да бъдете сигурни, че той задължително трябва да намери своето значимо място в Глобалната Мрежа. Притежаването на уеб сайт представлява сериозно предимство, тъй като осигурява достъп до множество възможности. Той може да изпълнява ролята както на магазин, така и на офис, който функционира денонощно и без почивен ден. По този начин вашите клиенти имат лесен достъп до вашите услуги или продукти по всяко време. Уеб сайтът е изключително модерен и интерактивен начин да информирате клиентите си за всичко най-ново и важно, свързано с бизнеса ви. Чрез него много повече хора ще научат за вас, а ще се затвърди и репутацията ви. Това със сигурност ще увеличи както постъпленията от продажби, така и обхвата на вашата дейност.


С какво би допринесло притежаването на уеб сайт за стимулиране на бизнеса ?

Ако притежавате професионално разработен уеб сайт, който да осигурява достъп до разнообразни услуги онлайн, то вие вече сте предприели сериозна крачка към изпреварването на конкуренцията. Чрез него вие градите имидж на компания, която твърдо е поела по пътя към амбициозното бизнес развитие, следвайки последните новости в рекламата и обслужването.
Благодарение на онлайн присъствието си, вече няма да е необходимо да ограничавате бизнеса си до рамките на локалния пазар. Ако искате той да е достъпен в интернационален мащаб, то лесно може да се осигури превод на сайта ви на няколко езика. Можете да експериментирате като едновременно с това се възползвате от всички неизброими предимства на новите технологии.
Как точно ще подходите към създаването на уеб сайт е решение, зависещо от много специфични фактори. В нашия екип целим да сме максимално гъвкави, за да отговорим на разнообразните нужди на всеки бизнес и на хората, които го управляват.


Колко ще ми струва разработването на сайт ?

Тъй като нуждите на всеки бизнес са строго специфични, проектите, върху които работим, рядко си приличат един с друг. Би било неправдоподобно да се обяви конкретна цена, тъй като тя зависи от множество фактори, които подлежат на обсъждане с клиента. Такива са напр. изисквания към дизайн, сложност на сайта, какви функции ще изпълнява и много др.
Можете да ни потърсите по всяко време- за нас ще бъде удоволствие да ви консултираме и да отговорим на всички въпроси, които може да имате.


Взех решение да изградя уеб сайт. Какво следва от тук нататък ?

Взетото решение е равносилно на първа крачка. След като вече сте я направили, можете да преминете на следващия етап- преценете кога, къде и по какъв начин ще ви бъде възможно най-удобно да осъществим връзка, за да обсъдим всички подробности около вашия проект. Ако желаете, преди да се срещнем, може да се опитате да си отговорите на няколко въпроса, като напр. каква е цялостната ви идея за уеб сайта, изисквания към съдържание, целева аудитория, както и очакваните резултати. След като сме изяснили заедно всеки един от тези въпроси, можем да пристъпим към съставянето на оферта. В нея нагледно ще бъдат представени всички детайли, свързани с процеса на изработка, за да имате реална представа как протича той. Ще се запознаете с цените на всички услуги, времето, което ще отнемат, кой ще работи по всяка една задача, каква ще бъде информационната архитектура на сайта, концепцията му и много др. След като разгледате нашето предложение, вие ще имате право да поискате нанасяне на евентуални корекции. Щом те бъдат изяснени, можем да пристъпим към съставяне на нова оферта и ако тя бъде одобрена, се сключва договор.
От този момент нататък нашият екип вече работи по вашия проект. Докато трае работата по него, ние ще ви държим в течение непрекъснато за всеки въпрос, който трябва да се изясни и всяка подробност, която има нужда от вашето внимание или одобрение. Последният етап се състои в тестването на уеб сайта и при одобрение от вас, той бива стартиран. След тази последна стъпка, вашият бизнес вече поема към всички нови възможности, предлагани от Световната Мрежа.


Каква информация е необходимо да предоставя при изработването на сайта ?

Решението за вида и количеството информация на страницата ви е изцяло Ваше. Можете да добавяте каквото и колкото пожелаете- текстове, видео и др. Обикновено от вас очакваме да предоставите лого, снимки, текстово съдържание за страниците, които не се предвижда да бъдат променяни.


Искам да публикувам ново съдържание. Как да го направя ?

Не е необходимо да бъдете програмист, за да можете да контролирате какво да публикувате на страницата си. „Чолаков ИТ“ предлага изграждането на сайтове с допълнителна Система за управление на съдържанието (т.нар. Content Management System/Admin Panel). За да работите с нея не се изискват някакви специални умения, а контрола, който получавате над уеб сайта си е доста голям. Можете да лесно да обновите каквото решите, като не е нужно да плащате на друг да прави това.
Динамичните сайтове с вградена система се нуждаят от малко повече средства първоначално, но след това ще ви спестят доста разходи. Ако все пак не желаете да се възползвате от тази опция, то нашият екип ще публикува предоставеното от вас ново съдържание.


Важно ли е сайтът да бъде професионално разработен ?

Противно на широко разпространените заблуди, прилично изглеждащият сайт не гарантира професионализъм при направата му. Нужно е сайтът да отговаря на множество критерии от програмна гледна точка, да е съобразен с най-новите похвати на уеб технологиите и маркетинга, за да бъде напълно функционален и евтин за поддръжка.
Верни на стремежа си към развитие и професионализъм, ние в „Чолаков ИТ“ сме на мнение, че е важен не само външния вид, а всички останали фактори. Вашият уеб сайт ще бъде това, което ще създаде първото впечатление за вашата компания в Интернет. За да бъде това впечатление достатъчно силно и да градите лидерски авторитет, то сайтът ви трябва да бъде безупречен. Ако пренебрегнете дизайна, то е възможно лесно да отегчите посетителите си, а ако занемарите функционалността, организацията и достъпността на съдържанието, то сайтът ще бъде неудобен за потребителите, които на свой ред бързо ще забравят за него. Уеб сайтовете, които правим, са изградени така, че да удовлетворяват както вашите клиенти, така и условията, които вие поставяте към нас. Силно вярваме, че всяка компания, която иска да нарича себе си успешна, се нуждае от професионален уеб сайт. Ето защо ние се стремим да можем да се гордеем с всеки един проект, който разработваме. Изборът дали да се слеете с масата, или да заемете лидерска позиция, е изцяло ваш.


Има много фирми, които предлагат изработка на уеб сайт. С какво сте по-добри от останалите ?

Тези, които най-обективно могат да оценят предимствата ни, са именно нашите клиенти. Въпреки че бихме могли да ви дадем много причини, ние предпочитаме да кажем, че сме напълно доволни тогава, когато и нашите партньори са удовлетворени. Можете да прегледате техните мнения в раздел Отзиви.
Ако прецените, че желаете да работите с нас и да получите наистина професионален уеб сайт, то за нас ще бъде удоволствие да се срещнем и да ви посветим вниманието си. Гарантираме коректно отношение към всеки наш клиент. Ако сте съгласни да поговорим, ние смятаме, че дори един час от времето ви ще е предостатъчен, за да ви помогнем да вземете правилното за вас решение.


Защо да оптимизираме уеб сайта си ?

В днешно време всеки има компютър и го използва, за да търси различни неща в Интернет. Някои търсят продукти, които искат да си купят, други – информация, която им е изключително необходима, или е свързана със събитие, което ги интересува. По последни проучвания 20% от хората прекарват от 1 до 2-3 часа на ден пред компютъра, около 30-40% пък отделят от 3 до 7-8 ч. дневно, а други 30-40% – по повече от 8 часа. Има много малък процент от хора, които не прекарват никакво или почти никакво време пред компютъра. Прочети още


Как ще ми помогне SЕО оптимизацията на бизнеса ми и за какво време ?

Главната цел на SEO оптимизацията е да привлече сериозен трафик към вашия уеб сайт и да реализира продажби. Начинът, по който постигаме това, е с оптимизация на сайта за търсачките като Google, Yahoo, Bing, Яндекс и други. Когато SEO оптимизацията постигне целта си- вие да сте не просто на първа страница за определени ключови думи, а да сте в топ 3 или топ 5 от резултатите на нея- тогава ще имате висока посещаемост и продажби. SEO оптимизацията е един от начините, по който можете да увеличите трафика към сайта си, а от там съответно и продажбите си. Прочети още


Колко струва и дали има възвращаемост на парите ?

Този тип услуга може да бъде много евтина, погледнато от една страна, или много скъпа, погледната от друга. От голяма важност е какъв точно бизнес искате да градите, колко сте активен в развиването му, както и редица други фактори. Има ситуации, в които бизнесът не се развива сериозно, клиентите са летаргични и резултатите от оптимизирането губят тежестта си- тогава цената става прекалено висока. Тук бихме посочили, че ако клиентът е наистина сериозен в развиването на бизнеса си, то той ще се вслушва в съветите на SEO специалиста, като така ще се постигнат всички поставени цели. Именно това ще направи услугата евтина, а нашият клиент ще може да спечели. Прочети още


Защо да се популяризирам в соц. Мрежи ?

Социалните мрежи са друга нова технология, която се развива изключително бурно в момента. Много от потребителите в Интернет си създават профили в различни социални мрежи и до известна степен това е една от причините, поради която стоят по-дълго пред компютъра. Днес милиони хора по света използват мрежи като FACEBOOK, GOOGLE+, LINKEDIN, TWITTER и други. Да не забравяме и видео сайтовете като VBOX за България, YOUTUBE, VMEO и други. Прочети още


Как социалните мрежи ще ми помогнат на бизнеса ми ?

Маркетингът в социалните мрежи има много ползи, от които вие можете да се възползвате и като частно лице и като клиент на сравнително ниска цена. Едни от най-съществените и значими ползи са:

– изграждане на добри и трайни взаимоотношения с вашите потребители
– лесно популяризиране на вашите стоки/услуги, брандове, марки
– повишаване на потребителската лоялност и интерес Прочети още


За какво време се прави маркетинг в социалните мрежи и колко ще ми струва ?

Едно от големите предимства на маркетинга в социалните мрежи е, че той дава резултати веднага и реално погледнато няма строго определен период. Можете да го направите за 1 месец, 2 месеца или повече. Обикновено клиентите решават да се възползват от услугата за 3 или 6 месеца, но дори и да продължите за по-дълго, пак ще имате сериозна печалба. Трябва да се изгради стратегия за маркетинга, като вие задавате за какъв период да се реализира той според бюджета, с който разполагате, и в зависимост от това какви стъпки трябва да се изпълнят. Цената за маркетинг в социалните мрежи е значително ниска. Според нас тя зависи и от активността, която се изисква от маркетолога. Ако тя е сериозна- напр. да се правят публикации редовно, всеки ден по няколко и т.н., то цената може да се покачи. Успехите обаче също ще бъдат значително по-големи и възвращаемостта на инвестицията- много по-сериозна. Обикновено цената е по-ниска в сравнение със SEO оптимизацията, заради активността на специалиста, който работи по проекта. Има обаче и такъв тип кампании, при които и активността и цената са високи,но резултатите след тях са наистина внушителни. Някои кампании могат да ви осигурят до 3-4 пъти повече продажби на услуги/продукти както и трафик в сравнение с Google и другите търсачки. Лично ние при провеждане на маркетинг в социалните мрежи, сме достигали трафик само от Facebook над 1000 уникални посещения на ден. Това доведе до много сериозни продажби на продуктите, които рекламирахме. Резултатите до голяма степен зависят от бюджета, който ще се инвестира, активността на клиента и най-вече от стратегията на маркетолога.


Каква е разликата между CMS и Frameworks

Ще опишем главните разлики между тези две приложения.

Какво представлява CMS ?
CMS е система за управление на съдържанието. Това са готови приложения, които по принцип само сменяме дизайна и инсталираме като сайтове. Такива примерни готови приложения са WordsPress, Drupal, Joomla и много други. При тях функционалностите вече са написани по определен начин и логика, която може да се променя или донаписва. Този тип приложения са удобни за малки и средни уеб приложения или сайтове, на които нуждите на клиента се доближават много до функционалностите, които готовите приложения предлагат. Прочети още