Няколко характеристики на истински успешния електронен магазин – част 2

Осигурете повече от един начин за плащане

Не е достатъчно да осигурите само наложен платеж или по електронен път.  Погрижете се клиентите ви да могат да плащат за стоките, закупени от вашия интернет магазин  чрез кредитни и дебитни карти, с наложен платеж, със системи за онлайн разплащане- e-Pay, PayPal и др.

Осигурете бърза и евтина (по възможност безплатна) доставка на стоките от вашия онлайн магазин

Електронен магазин

Бързата доставка е друго задължително условие при пазаруване в интернет. Разбира се, времето и пространството налагат някои ограничения, но има браншове, в които е наложително те да бъдат преодолявани възможно най-добре.

Какво показват примерите от реалния бизнес?

Ако например сте собственик на ресторант и искате да създадете уебсайт за поръчки онлайн, то вие трябва да се погрижите за гъвкавостта на доставките. Тъй като обикновено те се извършват в същото населено място, в което се намира ресторантът, можете да осигурите ястията да пристигат в рамките на 40 минути на конкретен адрес. Или например можете да предложите безплатна доставка за близки адреси. Колкото по-гъвкава е политиката ви, толкова повече клиентите ще се възползват от това, което предлагате.

Една от последните тенденции например сочи, че много куриерски фирми предлагат възможност за реализиране на доставка в рамките на 24 часа за град, различен от този, от който тръгват доставките.  Някои дори успяват да направят това само за 3 часа.

Възползвайте се от възможностите, които предлага пазарът.

Доставката също така не бива да бъде прекалено скъпа.  Това може да откаже потребителят от закупуването на дадена стока. Едно предимство, типично за почти всеки електронен магазин, е възможността за намаляване на цената на продуктите, заради по-малките разходи за съхранение и наеми на изложбени площи.

Ако позволите доставката да оскъпи прекалено много крайната цена, рискувате сериозно да загубите клиентите си.

Гъвкава политика по отношение на връщане и замяна

Има стоки, които сякаш по презумпция се считат за не толкова лесно „продаваеми“, колкото други.  Особено когато заговорим за покупка от електронен магазин.

Такъв пример може да се даде с дрехите и обувките. Независимо от множеството стандартизирани таблици с размери и подробни инструкции, понякога няма как всичко да бъде вместено в точно определени рамки. Всеки човек има различни характеристики.

Ето защо вие трябва да осигурите сигурност на клиентите.  Ясните условия за връщане и замяна на стоки, закупени от вашия електронен магазин, могат да създадат доверие у потребителя, дори да го превърнат във ваш редовен клиент.  Коректността в тези отношения със сигурност ще ви се отплати- и то съвсем буквално.

Осигуряване на изключително качествени снимки на продуктите

Това е от съществена важност за всеки електронен магазин без изключения.

Тъй като потребителят няма пряк контакт със съответната стока, вие сте задължени да осигурите възможно най-качествени снимки. Добре е те да са правени от различни ъгли, а ако продуктът се предлага в разновидности (например в няколко цвята), да добавите и фотографии на вариантите.

Ако решите да избегнете тази стъпка, то е напълно възможно да изгубите клиенти. Това руши доверието към интернет търговеца.

Подробно описание на всеки продукт

Независимо дали вашият електронен магазин специализира в продажбата на техника или дрехи, или сте онлайн книжарница, детайлното описание на продуктите е абсолютно задължително.

Клиентът трябва да знае какво точно купува.  Това например може да доведе до съществено намаление в броя на недоволни клиенти и върнати стоки.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *