Фейсбук и популяризиране на вашия бизнес

Facebook социална мрежа

Фейсбук в момента е най-популярната социална мрежа в света. Понеже почти всеки интернет потребител притежава профил във Фейсбук, напълно логично е и да разгледате възможността за представянето и популяризирането на вашата фирма, бранд, продукти или услуги в социалната мрежа.

Някои хора може и да са на мнение, че Фейсбук не е подходящо място за развитие на вашия бизнес. В крайна сметка, фактите говорят красноречиво точно в обратната посока – през 2013 60% от компаниите в класацията Fortune 500 ще ангажират своите потребители именно чрез фирмени профили във Фейсбук.

Социални Медии услуги

Как да популяризираме бранда си във Фейсбук

1. Първото нещо, което може да направите, е да създадете фен страница за своя бизнес. Попълнете внимателно данните, които се искат от вас, добавете описание, адрес на уеб сайта ви, логото на фирмата си за профилно изображение и т.н.

2. Добавяйте съдържание, което ще е интересно за посетителите на страницата ви – статии от вашия или други сайтове по тематиката на вашия бизнес, видео, снимки и т.н.

3. Изпратете покани на вашите приятели да се включат към фен страницата ви

Поканете приятели във Фейсбук

4. Промоцирайте вашата страница или съдържание от нея чрез платени публикации във Фейсбук – не всичко, което споделяте в тази социална мрежа, било то от личния ви или фирмен профил, достига до всички ваши приятели или фенове. Всеки потребител на Фейсбук, който има стотици или хиляди приятели, би бил заринат от информация, ако получава всичко, което приятелите му публикуват. За да определи кои са най-подходящите публикации, който да се покажат в потока от новини (news feed) на всеки потребител, Фейсбук използва свой алгоритъм, наречен Edge rank.

Социални Медии услуги

Същността на Edge rank

Edge rank на Фейсбук

Edge rank доколкото е известно зависи от 3 фактора:

1. Афинитет или свързаност (Affinity Score)

Афинитетът представлява това доколкото свързани сте например с човека, който публикува. Ако имате много общи приятели, често харесвате и коментирате публикациите си, тогава е много вероятно това, което вашия приятел е споделил, да ви хареса и затова Фейсбук ви показва тази новина.

2. Тежест на действието (Edge Weight) – коментарите като действие имат по-голяма тежест от това просто да харесате дадена публикация. Снимките и видеата обикновено имат по-голямо въздействие и тежест в сравнение с линковете. Ако една публикация има повече харесвания, споделяния, коментари, то тя има по-голяма вероятност да достигне до повече хора.

3. Време (Time Decay)

Колкото и популярна да е дадена публикация във Фейсбук, след като достигне дадена максимална точка на обхват, постепенно буквално "остарява" и престава да се показва в потока от новини.

Как да влияем върху Edge rank алгоритъма?

Реално по-добре е да си зададем въпросът не как да влияем върху алгоритъма, а как да влияем положително върху взаимодействието с потребителите във Фейсбук. Техники, които помагат, включват: добавяне на релевантно и интересно за вашите потребители съдържание като линкове, видеа, снимки; забавни изображения; кратки въпроси (увеличаващи коментарите на фен страницата); използване на платени постове; състезания с награди и др.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *