Няколко съвета за въздействащ имейл

Имейл маркетинг

Имейл маркетинг

В тази статия ще разберете как да накарате потребителите и сърфиращите в Интернет да проявят интерес към това, което се опитвате да им предложите. Как да ги побутнете леко с вашия имейл, така че да ги накарате да го отворят, а не да го изхвърлят в кошчето за триене или пък в спам папката. Това са няколко лесни съвета, които могат да ви помогнат да провокирате потребителите да действат, както в тяхна, така и във ваша полза.

Правило № 1: Пишете лесно и опростено вашия имейл.

Това може би е най-основното правило при писане на имейли с цел маркетингово представяне и реклама. Съставете електронното си писмо така, че да е лесно четливо и не обременяващо на пръв поглед. В днешно време хората имаме все по-малко време за странични неща и в повечето случай не обичаме да четем дълги писма по електронната поща. Затова когато съставяте имейл го направете кратък, опростен, удебелете основните ключови думи, на които искате да акцентирате. По този начин получателя на имейла ще има възможността да го прегледа набързо, без да го остави за по-късно, а с бързия поглед над четивото, в съзнанието му ще се открой лесно идеята на имейла, както и ключовите думи, които сте вкарали с цел да се запомнят. По този начин вашия имейл не обременява потребителя с дълго четене на трудно и тежко четиво, за което така или иначе никой няма да намери време, а в същия момент представяте вас и вашия продукт или услуга по много лесен, бърз и достъпен начин. Главни точки при правилото са:

  • удебелявайте заглавията и всички ключови думи, които имате за цел да представят на първо четене, какво предлагате и за кого
  • хубаво е да се болдват ключовите думи, но не забравяйте, че всяко прекалено нещо носи обратен ефект, така че не удебелявайте всяка втора дума с цел да предизвикате интерес към текста, а само тези думи, които наистина искате да откроите
  • във всяко изречение или абзац се стремете да не омесвате идеята, за която пишете конкретно. Т.е. пишете рационално и гледайте всяка главна идея в имейла ви да не се дублира с 2-3 други идеи, които така или иначе ще изложите по-късно
  • не бъдете многословни, не пишете няколко изречения, когато и само едно ви е достатъчно
  • използвайте точки или стрелки (булети) за да обобщите дадена информация, но гледайте да се придържате към рационалността на изказа с няколко думи. Т.е. не пишете няколко изречения като булет.

Правило №2: Свързвайте логически различните части на текста

Имейл маркетинг

Имейл маркетинг

Едно от най-важните правила, които трябва да се спазват по време на писане на каквото и да е четиво е логическата връзка между заглавие, увод, изложение и заключение. Ако просто тръгнете да хвърляте една идея тук, една идея там, колкото и добре да изглежда на пръв поглед писмото ви, то ще си остане сбирщина от иначе интересна информация, но само толкова. Направете имейла структурно логически. Започнете с началната идея на това, което искате да представите, плавно преминете към изложението си, което също така е поставено и в заглавието. С лек тон към читателя преминете в заключение, което да накара потребителя да потърси контакт с вас спрямо услугите или продуктите, които предлагате или поне да пожелае да получи повече информация. Нека заключението отново да повтаря основната идея, към която отправяте вашия призив.

Правило №3: Създайте емоция в читателите и потребителите

Тук играта на провокация е най-силна. Трябва да създадете такова чувство у читателя, че на база вашия продукт или услуга той ще бъде една идея по-добре, по-олекотен, по-щастлив. Ако в имейла сте включили специална оферта или предложение, направете така, че тази оферта да бъде възможно най-примамлива и най-възбуждаща интерес. Но го направете по такъв начин, че да не изглежда като поредната „добра оферта” която ни изкача от всеки 2-ри сайт. Направете го така, че наистина да породи замисъл в читателя „Дали наистина тази оферта не е това, от което имам нужда. Я да погледна по-надолу в текста и ……” Създайте чувството за желание към вашия продукт. Направете го премамлив като просто привличате клиенти с гаранция за качество, както и добри конкуренти цени. Но главното е продукта да е не просто комерсиален, а да бъде предложен така, че да има един вид индивидуално предлагане към дадения потребител.Оттук идва и

Правило №4: Винаги използвайте правилния тон, когато става дума за клиент.

Имейл маркетинг

Имейл маркетинг

Знам, че е малко странно да се говори за тон в имейл, но е много лесно да се открои чувството, което носи начина на поднасяне на информация в писмото ви. Ако искате да видите как вашия имейл въздейства върху читателите накарайте 2-3 човека да го прочетат и да ви кажат какво настроение изпитват след прочита. Вариантите са 3: Положителна, неутрална или негативна емоция. Насочете вниманието си към позитивни думи в имейла, които да оставят една положителна нагласа у читателите спрямо вас и всичко, което предлагате. Тонът се подразбира от това с какво впечатление ще останат потребителите от начина на поднесената им информация.

Правило №5: Винаги използвайте факти.

Винаги използвайте фактите във ваш плюс. Не бъдете голословни, а подплатявайте всяко ваше изречение и идея с факти. Тъй като в днешно време имейл маркетинга заема страшно голяма част от интернет рекламата, потребителите са свикнали да виждат и чуват за всякакви страшно добри промоции, оферти, продукти и услуги. Убедете читателя във вашата теза с факти, които са гаранция за качеството и сигурността на предлаганото от вас. Спечелете доверието на потребителите и като забравите за високия стил на изказване. Не казвам да забравите за професионалното отношение, но напишете вашия имейл на леснодостъпен език за средностатистическия читател. А това става много лесно: покажете внимание и разбиране към нуждите на потребителя, говорете на неговия език, подкрепете както вече казахме продукта си с факти и цифри, отличете ясно плюсовете на предлаганото от вас както споменахме по-горе с булети или одебеляване на места. Използвайте информацията и фактите на ваша страна. Много важен е разговорния начин на писане на ниво разбираемо за потребителите.

Това са едни от най-основните и първични начини за съставяне на добър имейл и поставяне на начало на една успешна маркетингова кампания. Като обобщение трябва да добавим и леко повторение на места. В имейл маркетинга, а и в директния маркетинг виждаме, че лекото повторение и натъртване на места на дадена идея играе в наш плюс. Най-важното нещо обаче за да направим една успешна продажба и сделка е убеждаването на потребителя, че точно нашия продукт е това, от което се нуждае. Винаги използвайте тактики за убеждаване.

Надяваме се, че в тази статия ще откриете вашите слаби места или пък идея, как да сътворите перфектната имейл маркетингова стратегия за вашия бизнес.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *