Споменаванията (“citations”) и значението им за SEO

Споменавания и SEO
Споменаванията (на англ. „citations”) в SEO се определят като споделяне на вашето бизнес име, телефон и адрес на страниците на други сайтове, дори да не е добавен линк към вашия сайт. Пример за споменавания може да бъде информация за бизнеса ви в онлайн справочници, регионални и фирмени сайтове, браншови организации.
SEO Citations
Споменаванията все повече изглежда, че са един от факторите за класиране в търсачките, който не бива да се пренебрегва. Ако два сайта са с почти еднакви показатели и единствено първият от тях има повече споменавания, той би следвало да излезе по напред при съответното търсене. Ето защо е добре в плана за оптимизация на сайт да се включи и създаване и следене на споменавания за вашия сайт, фирма или бранд.

Защо са толкова важни за Гугъл?

SEO Citations and Google
Защото те са доказателство, че имате реален бизнес, не просто нещо в онлайн пространството (или т.н. „Real Company Stuff”). Имате офлайн присъствие, регистрирана фирма, офис и фирмен телефон, който плащате и зад всичко това седи реално лице. Много по-трудно е да добавите фирмата си с неверни данни в официален за страната справочник или сайт на браншова асоциация, а съвсем лесно е да пуснете значително количество линкове и информация из доста неофициални и не авторитетни сайтове в интернет.
Тенденциите показват, че Гугъл харесва брандовете, защото това значи, че и много други хора ги харесват, а желанието на най-популярната търсачка е именно да даде най-доброто на потребителите.

Как трябва да изглеждат споменаванията?

Структурата на споменаванията за вашата фирма е добре да са унифицирани според приетия начин на изписване за съответната страна. Важно е в тях да се включва:
1. Адреса на фирмата с пощенския код
2. Основния телефон за връзка
3. Името на бранда или сайта ви (с линк или без линк)

Примерен формат:
Cholakov IT, улица „Български апокрив“ 9, 1434 София , България

Тук ще изброя и някои идеи и места, където може да добавите информация за вашия сайт:
SEO Citations Social Media
• Фирмени каталози и директории (goldenpages.bg, yellowpages.bg, и т.н.)
• Спонсорство на различни събития
• Сайтове като Flickr, Picassa, Youtube
• Тематични форуми – като подпис
Вие разбира се може да се сетите и за други креативни начини, които може да споделите!

Как да търсим и видим къде нашата или друга фирма е споменавана в търсачките?

Ако става въпрос за американска компания – www.getlisted.org/ . Ако търсите извън Америка – пишете адреса, телефона или името на фирмата и вижте какво ще излезе в резултатите на търсачките!

Тука можете да чуете и допълнителни неща по темата от нашите колеги!