Социални мрежи

Социални мрежи като Facebook, Twitter и Linkedin за по-малко от десетилетие станаха част от ежедневието на милиарди хора по света. Животът на много от нас вече може да се раздели дори на периоди: преди и след като влязохме във Facebook.
Социалните мрежи се наричат по този начин поради това, че те са свързани със социалните нужди на всеки човек от общуване, споделяне, харесване. Дали тези сайтове успяват да направят това и да удовлетворят тези нужди е друг въпрос, а може да зависи не само от напредъка на самите социални мрежи, а и от приятелите в списъка ви…

Социални мрежи

Ако следваме модела на Абрахам Маслоу за йерархията на нуждите (известна теория в психологията, която се отнася за етапите на растеж в живота на хората) може да използваме следната пирамида за неговата илюстрация, като ще видим как някои от популярните социални мрежи се свързват с тези нужди.

Естествени нужди на тялото

В дъното и основата на пирамидата са естествените физиологични нужди за всяка личност, свързани с функционирането и доброто състояние на тялото – дишане, хранене, спокоен сън, здраве и т.н. Тях определено не можем да си ги набавим интерактивно публикувайки мнения в социалните мрежи, но все пак дори в тях може да се включим към групи или страници, които да ни дадат повече информация как да се грижим по-добре за здравето си, да правим физически упражнения, да се храним по-подходящо и да живеем по-здравословно.

Нуждата от сигурност на работното място

След като се е нахранил и наспал (т.е. удовлетворил е нуждите на тялото си) човек вече може да помисли и за работа, кариера, семейство. Най-известната социална мрежа, свързана с набиране на работа в света и създаване на бизнес контакти, е Linkedin. До юни, 2013 в социалната мрежа LinkedIn има регистрирани 225 милиона потребители от повече от 200 страни. Освен че иска да намери удовлетворение от работата, която върши, човек търси в нея по-добри условия за препитание, сигурност, обезпеченост, пари за подслон и т.н.

Социални мрежи и чувството за принадлежност

Разбира се не винаги нещата са в такава последователност каквато е показана на пирамидата. Не е задължително да имате работа в момента, за да имате семейство, но между двете в повечето случаи има силна връзка. Най-добре е да мислите за създаване на семейство, когато вече имате стабилна работа. Чрез социални мрежи като Facebook може да общувате със своите приятели, да намирате нови, както и да следите какво интересно се случва в живота им. Не случайно самата социална мрежа е измислена така, че да не може безразборно да добавяте непознати към профила си. По-голямо любопитство изпитваме не към напълно непознати хора, а към приятели или близки. Средно 405 минути прекарва във Facebook средностатистически потребител всеки месец. Facebook и ставащата все по-популярна Google+ са социални мрежи, които може да свържем с чувството на принадлежност – нуждата от приятелство, семейство, интимност – да бъдеш социален!

Самооценка и нужда от самоусъвършенстване

Twitter е социална мрежа, която е добра за изразяване на мнението ни за самите нас, тъй като тя ни помага да достигнем до другите и да правим един вид реклама на самите себе си, ето защо го свързваме социални мрежи като тази със социалните нужди каквито са слава, уважение, самоуважение.

Социални мрежи като Blogger, Tumblr от своя страна свързваме с нуждата от самоусъвършенстване. Чрез тях не само може да научим нови и интересни неща, но и да добием и споделим с останалите онлайн потребители повече креативност. Чудите се какво креативно има в социалните мрежи? Ако размишлявате върху това как да намалите сметките си за тока, вижте това предложение от Tublr!

За финал

Виждаме съвсем ясно как социалните мрежи са и стават все повече част от нашето ежедневие. Дали ще са полезни за живота ни зависи изцяло от самите нас. Ако имаме бранд или фирма, съвсем естествено е да искаме тя да присъства не само офлайн, но и онлайн и затова е добре да изградим нейното интернет присъствие, част от което е оптимизирането на сайта ви за социални мрежи.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *