Симфони 2 – Инсталиране и конфигуриране

symfony уроци за разработване на уеб сайтове

„Symfony 2“ е изключително добра, мощна и елегантна библиотека от класове и методи, които се използват за разработване на уеб приложения. Изключително бърз ( може би най-бързия до момента ) и с големи възможности. По принцип се предполага, че ако има голяма функционалност библиотеката ще бъде много бавена, но НЕ Е.

„Symfony 2“ е два пъти по-бърз от „Солар 1.0.0“ (считан за един от най-бързите фреймуъркове).

  1. Два пъти по-бърз от “Solar 1.0.0”
  2. Два и половина пъти по-бърз от „Symfony 1.4.2“
  3. Три пъти по-бърз от „Zend Framework 1.10“
  4. Четири пъти по-бърз от „Lithium“.
  5. Шест пъти по-бърз от „CakePHP 1.2.6“
  6. Шейсет пъти по-бърз от „Flow3“ (библиотека, която работи с “Typo 3 CMS”).

Друго предимство е намаленото количество нужна оперативна памет. При „Symfony 2“ тя е на половина в сравнение с използвана от „Simfony 1“ или „Zend Framework“.

Инсталацията на Симфони 2 е изключително лесна и бърза. Само за няколко минути всичко е готово за разработване на проекти. За да инсталирате Симфони 2 свалете инсталационния пакет от сайта http://www.symfony.com, разархивирате го в папката на локалния сървър, където разработвате проектите. Ако използвате wamp папката е „ www ”, при xampp папката е „ htdocs ”. Хубаво е да си инсталирате “GIT” ( уеб базирана хостинг услуга за преразглеждане и управление на кода ). Този инструмент е много добър и мощен, за програмиране със Симфони 2 определено ще ви трябва. Разархивирането на библиотеката можете да го направите ръчно и да я преместите където трябва или чрез “GIT”.Първо трябва да отидем до директорията, където се намира пакета с команда:

cd /c/users/madal/downloads/

Symfony 2 изработка на уебсайт команди

и след това да разархивираме пакета с команда

tar zxvf Symfony_Standard_2.0.12.tgz

Symfony 2 програмни команди

Можете да си преместите папката ръчно или пак с команда в “GIT“:

mv Symfony /c/xampp/htdocs/

Инсталация и програмиране чрез Симфони 2

Вече имате разархивирана библиотека във вашето работно пространство за уеб проекти. После трябва да влезнем в библиотеката чрез “GIT” с команда:

cd /c/xampp/htdocs/symfony

Симфони 2 разработване на уеб проложения

Веднъж влезли в библиотеката трябва да си инсталираме „vendors“ с команда:

php bin/vendors install

Симфони 2 програмни команди: php bin/vendors install

„Vendors“ са допълнителни пакети програмирани от външни разработчици, които ще ни бъдат нужни за разработката на нашия уеб сайт.

Тука инсталираме всички допълнителни пакети, които Симфони 2 използва, и които ще са ни необходими за разработване на проекта след това. Хубаво е да ги актуализираме след като сме ги инсталирали, защото може да има малко разлики в кода или версиите на допълнителните пакети и това става с командата в GIT:

php bin/vendors update

Симфони 2 програмни команди: php bin/vendors update

След изпълнението на командите всичко би трябвало да работи перфектно. Можете да проверите като напишете в адрес бара на браузъра: “localhost/Symfony/web/app_dev.php” , трябва да се зареди страницата на проекта.

Поздравления, току що си инсталирахте Симфони 2, както виждате изключително лесно и бързо и вие сте готов да програмирате вашето първо приложение.

Преди да започнете програмиране на вашия проект добре би било да направите някои настройки. В средата на екрана клекнете на бутон „Configure“ ще се зареди странница, където можете да си настроите драйвърите, хоста, базата данни, порта, потребителското име към базата данни и парола (не забравяйте да създадете базата данни преди това). Като кликнете „next step“ Симфони 2 автоматично генерира код за сигурност към проекта. Не можем да не споменем, че Симфони 2 е с високо ниво за сигурност. Разработчиците са положили сериозни усилия, така че на по-късен етап да нямаме проблеми. И кажи речи това е! Вече имате библиотека конфигурирана с база данни (която вие сте си създали предварително) и сега спокойно можете да започнете създаване на вашия проект.

Хубаво е , след като конфигурирате проекта да активирате и „version control“. За целта използвайте командата в GIT (трябва и да сте в папката на проекта):

git init

Симфони 2 програмни команди: git init

и след това:

git add .

Симфони 2 програмни команди: git add .

като по този начин добавяме всички файлове от нашия проект на сървъра. След това команда в GIT:

git commit –m ‘First Commit’

Симфони 2 програмни команди: git commit –m ‘First Commit’

И по този начин имаме първата версия на проекта и можем да създаваме още версии. Ако нещо не направим както трябва в процеса на работа или по други причини, винаги можем да се върнем на предната версия от предния ден или предните няколко дена и т.н. Създаването на версии на нашия проект е изключително полезен и гъвкав метод при отстраняването на грешки и решаването на различни проблеми в процеса на работа.

Симфони 2 не е просто един фреймуърк за разработване на големи уеб проекти. Симфони 2 е философия, общност – която работи в хармония.

Симфони 2 е всичко, което може да се очаква от него: скорост, гъвкавост, многоизползваемост на компоментите, иновативност, приложени са най-добрите практики в програмирането.

На клипчето отдолу можете да видите нашите колеги също как инсталират Симфони 2. Приятно гледане!

3 thoughts on “Симфони 2 – Инсталиране и конфигуриране

  1. Heya i am for the primary time here. I came across this board and I find It really helpful & it helped me out a lot. I hope to offer something again and aid others such as you aided me.

  2. Pingback: Jarrod Goldthwaite

  3. Hello! I’ve been reading your weblog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to tell you keep up the great work!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *