Психологичното въздействие на имейл маркетинг кампания

Американският психолог Робърт Чиалдини

Американският психолог Робърт Чиалдини

Един от големите американски психолози ни показва няколко най-основни тактики влияещи върху избора и решенията на хората. Американският психолог Робърт Чиалдини ни въвежда в основните механизми въздействащи върху потребителя, а именно: реципрочност, ангажираност и последователност, консенсус, сходство, авторитет и ограничени количества.

 

Той е най-известен с една негова книга за убеждаване при маркетинга – Влияние: Психология на убеждаването. Книгата е продала над 2 милиона копия и е преведена на двадесет и шест езика. Робърт Чиалдини е бил регистриран в Бизнес Бестселър Списъка на New York Times. Fortune Magazine изброява книгата му в своите “75 умните книги за бизнес.” Harvard Business Review изброява изследвания на д-р Чиалдини в “Пробивни Идеи за днешната бизнес насоченост”.

 

Реципрочността в имейл маркетинга

Реципрочността води към това да създадете в имейла си няколко връзки (линкове) към сайтове или изобщо информация, която да подчертава силата на продукта, които рекламирате, а и в същото време да препрати читателя към повече информация и по-голямо обгръщане на влиянието ви чрез този на вид опростен имейл.

 

Психология на убеждаването

Психология на убеждаването

Ангажирайте постоянно потребителите си и текущите си клиенти с имейл маркетинг

Ангажираността пък е едно от нещата, които ще играят отново във ваш плюс. Да кажем, че дадения потребител прочете имейла ви, но не се заинтересува от първия прочит да купува, но въпреки това е кликнал няколко линка и се е абонирал да получава вашия редовен бюлетин за нови оферти и промоции. И тук идва силата на последователността. Давайте повод на потребителите да се върнат към вашия сайт или към разучаване на вашия продукт. Ангажирайте ги да продължават да следят какво предлагате и да търсят повече информация за това, което предлагате. Така в един момент ще се стигне и до контакт.

 

За да постигнете консенсус с бъдещите купувачи използвайте всяка налична информация представяща продукта ви в най-добра светлина. Т.е. използвайте всяко ревю или проучване на предлаганото от вас като начин да нанесете допълнителна информация подкрепяща продукта ви.

 

Как сходството ще ви помогне за по-успешен имейл маркетинг

Едно от най-силните оръжия на убеждаването е сходството. Ако да кажем ваш близък приятел, кумир или идол, на който се възхищавате или се оприличавате (т.е. с човек, с който се чувствате в сходство) ви препоръча продукта или дадената услуга, вие ще сте много по-склонни да отидете и да поръчате от същото. Хубаво е да използвате в имейл кампанията си личност, която буди възхищение и която е останала доволна от видяното и закупеното.

 

имейл маркетинг

имейл маркетинг

Авторитетът на дадена фирма или бранд е всичко. Това е репутацията, която сте градили години наред. Използвайте го в своя полза. Не се страхувайте да покажете кои сте вие, с какво се занимавате и какво предлагате. Напротив, покажете, че името на вашата фирма е еквивалент на качество, сигурност и гаранция за добър продукт.

 

Терминът „Limited Edition”

Един от най-хитрите начини за убеждаване е идеята за ограниченото количество. По света се въвежда всяка година в различни сфери на бизнеса един термин наречен „Limited Edition”. Идеята за ограниченото количество води към мисълта за неотложност. „Ние предлагаме този и този продукт, само този месец поради дадена причина”. Текста си го напасвате вие, но идеята, че даден продукт е добра оферта за определено време или за ограничено количество забързва мисълта за покупка повече от всичко друго. Потребителите обичат да виждат добри оферти, но не винаги са достатъчно склонни към преминаване на покупка веднага. Едното нещо, което забързва този процес е „ограниченото количество” като начин на убеждаване. И ето потребителя вече не може да се чуди много дълго, защото количествата намаляват и свършват за секунди в неговия мозък.

 

психология на имейл маркетинга

психология на имейл маркетинга

Тези са сред едни от най-добрите тактики на д-р. Робърт Чиалдини, но има и страшно много други неща, с които вашия имейл маркетинг може да въздейства психологически върху потребителите. Това, което ви трябва е малко информация относно това как тик-така мозъчето на всеки един от нас спрямо потреблението, което осъществяваме всеки ден. Трябва да сте на ясно, че всеки един трик не е за изхвърляне, дори напротив, прилагайте различни тактики и стратегии във вашия имейл маркетинг, за да видите кое е нещото, което ще работи на най-висок процент успеваемост за вашия продукт или услуга. Използвайте дори нестандартни решения. Това, че на вас нещо не ви се струва, че ще проработи, означава, че не би се харесало на вас, но дали няма да се хареса на тази част от хората, които не са вас. Експериментирайте, работете, търсете нови решения. В един момент ще видите как вашия имейл маркетинг успява, там където вие самите са блъскате от години.


Ако искате да прочетете някои от другите статии, които имаме на същата тема:


Ето и ресурси към подобни статии в други сайтове за имейл кампания:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *