По-често или по-рядко да пращаме имейли? Формула на успеха – Част 1

Успешна формула за имейл маркетинг

Успешна формула за имейл маркетинг

В имейл маркетинга винаги има един въпрос, който рано или късно всеки бизнес човек си задава, а именно: Колко често да бъдат изпращани имейли до регистрираните за бюлетин или информация потребили? Точен отговор на този въпрос няма. Всичко е крайно индивидуално спрамо таргетната група от потребители, спрямо сезона, в който се предлага дадена услуга или продукт, спрямо времеви срокове, спрямо нови оферти и нови услуги.

 

Като цяло всяка фирма трябва да изгради своята маркетингова стратегия спрямо посочените фактори и не само, за да успее да не досажда на своята група от потребители, но и в същото време да я насочва с информация, какво се случва и какви са нововъведенията. За да видим нагледно къде са плюсовете и минусите на ниската или високата честота на пращане на имейли ще се позовем на история за застрахователната агенция Авива.

 

Застрахователната компания Авива получила 48% увеличение на запитванията за застраховки за домът и колата от неизползващи техните услуги потребители. Това накарало компанията да увеличи честотата на пращания на имейли със малко повече информация приложена в имейлите. Това донесло на компанията страшно много потенциални клиенти, интересуващи се от различните видове застраховки. Компанията продължила да увеличава както обема информация, така и честотата на пускане на имейлите. Започнала да пуска имейли за всички свой промоции или нови услуги. В един момент за да не задушават потребителите само със суха информация компанията пускала и имейли насочена към дадения вид имущество (къща, кола и др.) и начини как да запазим това имущество непокътнато и цяло за по-дълго време. В същото време отново леко пускали идеята за това, че не всичко може да се предвиди и е по-добре да се направи допълнително презастраховане за всеки случай. Потребителите на застрахователната компания приели идеята и това бил един своеобразен успех на база имейл маркетинга на тази компания.

 

Имейл маркетинг - успешна формула

Имейл маркетинг – успешна формула

Проучвания обаче показват, че приложеното от застрахователите довело до успеха им, в други сфери на бизнеса и в друго фирми било доста пагубно спрямо имейл маркетинга. В проучвания на статистическа агенция BlueHortnet се забелязва, че една трета от потребителите абсолютно не харесват идеята за много често и дори постоянно изпращане на информация в техните електронни пощи. В проучването се отличава и че около 50% от хората предпочитат да има опция за намаляне на известията по имейла, пред това да се отпишат нацяло за бюлетин от дадена фирма. В този случай явно е по-добре да се разреди честотата на пратените имейли на вече регистрираните потребители за сметка на яснотата и представената идея, продукт или оферта вътре в имейла.

 

ПО-ЧЕСТО ИЛИ ПО-РЯДКО ДА ПРАЩАМЕ ИМЕЙЛИ? ФОРМУЛА НА УСПЕХА – ЧАСТ 2

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *