„Панда“ и „Пингвин“ – как да предпазим сайта си от тях?

SEO панда и пингвин ъпдейти

„Панда“ и „Пингвин“ – в природата двете може и да са чудесни животни, но ако са попаднали на вашия сайт едва ли ще се радвате да ги посрещнете…За тези от вас, които не са запознати,това са имената на ъпдейти в алгоритъма за класиране на страници в Google с цел по-качествено съдържание и намаляване на спама. Тези промени се правят периодично от Google и понижават класирането в търсачката и трафика на много сайтове. В тази статия ще разкрием подробно каква е разликата между тях и как да предпазите уеб сайта си като извършите правилна seo оптимизация на страниците си.

Какво не са Панда и Пингвин ъпдейтите?

Важно е да се разбере, че двете не са наказания от Google. Те са просто промяна в алогиритъма за класиране, извършван през определен период от време, и са различни от ръчните наказания от търсачката, които могат да ви бъдат наложени при подаване на сигнал към вашия сайт. Ако ви бъде наложено ръчно наказание, би трябвало да получите известие в Google Webmaster Tools (затова е важно да имате акаунт там), но това не се отнася за ъпдейти в алгоритъма.

сео оптимизация

Какво е Панда ъпдейт?

Първият Панда ъпдейт на Google е през февруари 2011. Той е кръстен на инженер от Google, но повечето хора свързват промяната в алгоритъма с името на китайския бозайник. Този ъпдейт засяга главно сайтове с:

 • с много страници без достатъчно съдържание (под или до 1 абзац).
 • сайтове с нискокачествено съдържание (примерно поставен директен превод от Google translate на страници или копиране на съдържание от други сайтове).
 • дублирано съдържание (често се получава ако ползвате различни системи за управление на съдържанието /cms/ ) – до една и съща страница може да се стигне от различни url адреси.

Например да кажем, че до страницата www.example.com/page  може да се стигне с адреси www.example.com/page?en , www.example.com/com_content=page и т.н. Ако съдържанието и в трите е еднакво, това за Google е дублирано съдържание.

Съвети как да се предпазим от Панди?

За да се предпазите от Панда ъпдейта:

 • увеличете броят на страниците си с уникално съдържание
 • премахнете страниците си с нискокачествено съдържание
 • премахнете  дублирано съдържание в сайта си чрез canonical tag или 301 редиректване на страниците
 • поставете уникални заглавия (<title>) и description на страниците

Какво е Пингвин ъпдейт?

google-Пингвин

За първи път се появява през април 2012.Пингвин ъпдейта засяга сайтове, които:

 • имат агресивно използване на целевите ключови думи в анкор текста на входящите връзки (над 50% … 60%).
 • целенасочено използване на имена на домейни с точно съвпадение на ключовата дума или фраза (IDN) (EMD update).
 • купени връзки и линк билдинг базиран на нискокачествени статии (източници) и спам коментари в блогове.
 • сайтове с връзки от нерелевантни източници на темата на сайта ви!
 • сайтове с бързо нарастващо количество неестествени или еднотипни връзки тип коментари, подписи във форуми, профили – ако връзките към сайта ви нарастват изведнъж, а не постепенно – това също може да е много съмнително и неестествено за Google.
 • връзки от сайтове с лоша вирусна или спам история като линк ферми.

Съвети как да предпазим сайта си от Пингвини?

Пингвин ъпдейтът е причинен главно от липса на разнообразие и качество на линковете към вашия сайт.

 • Към вашият сайт е нужно да има баланс на линковете, които сочат към началната и вътрешните страници и да имате не само dofollow, но и nofollow линкове (ако имате само dofollow линкове би било неестествено за търсачката)
 • добре е да увеличите (да са около 20-30% от общия брой) количеството естествени връзки тип URL, които да са заобиколени с текст, съдържащ ключовите думи за страницата от сайта ви

пример: „за symphony framework може да прочетете в http:// cholakovit.com/category/симфони/, с подробни инструкции на български“

 • Връзки от тематични на вашия сайтове (коментари – форуми, блогове)
 • Връзки от новинарски сайтове / релевантни статии
 • Връзки от авторитетни регионални сайтове (правителствени, НПО, браншови)
 • Връзки от брандови сайтове в нишата (anchor бранд)
 • Съдържание и връзки от утвърден експерт в нишата (rel="author")
 • ВАЖНО: не използвайте 301 redirect  за преместване на сайта ви на нов домейн, това няма да премахне резултатите от Пингвина!
 • Disavow tools–  този инструмент на  Google е от съвсем скоро и е създаден, за да може да укажете на Google да премахне нежелани линкове към сайта ви. Disavow tools може да се каже, че е последната стъпка за лечение от Пингвин. Все още не е използван твърде много и не може да гарантира успех и също така може да отнеме също по думи на Мария Моева от Google до 6 месеца.

Брандирайте сайта си

бранд

Много SEO специалисти споделят, че са забелязали много сайтове, които е трябвало да бъдат засегнати от промените в алгоритъма на Google, но това не се е случило и изглежда, че всички те са били на брандове! Това не изглежда невероятно като се има предвид, че през 2006 Гугъл деиндексира сайта на BMW в Германия заради открити "doorway pages", които показвали една версия на сайта за клиентите им и друга за Google. След като те били премахнати от сайта, Google почти веднага връща класирането на автомобилния сайт – нещо, което не се прави обичайно за другите сайтове. Това е един от многото примери за любовта на Google към брандовете и как често прави компромиси към тях

Как да разберем какво е ударило сайта ни?

Първото нещо, което ще забележите, е че трафикът към сайта ви от търсачките изведнъж пада. Проверете дали не сте направили по погрешка нещо на сайта си (например да забраните търсачките да го обхождат в robot.txt.) Ако не сте и падането на трафика се случва от дата, в която има информация за нов ъпдейт на Google (може да следите датите от тук), много вероятно е именно той да е засегнал класирането на вашия сайт.

Заключение

Най-общо Панда ъпдейтът засяга качеството на съдържанието на сайта ви, а Пингвинът – качеството на връзките. Накратко казано стремете се да имате качествено недублирано съдържание заедно с разнообразие и качество на връзките към сайта ви. Ако искате той да не страда от тях се грижете да спазвате съветите посочени по-горе. Създайте бранд.

Google-пингвин

One thought on “„Панда“ и „Пингвин“ – как да предпазим сайта си от тях?

 1. Вече може да проверите какъв е риска вашия сайт да бъде наказан след Пингвин промяна на алгоритъма, ето тук http://goo.gl/s333e и превантивно да вземете мерки.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *