Как да вмъкнем microdata и какво е schema.org?

microdata и seo оптимизация на сайт

Тази статия е продължение на „Microdata, семантично търсене и SEO“ и има за цел да помогне за подобряване на оптимизацията на вашия сайт.
Каква е структурата и начина на добавяне на microdata може да открием в речника на schema.org. Той е изключително богат и съдържа наследявания и вложени обекти. Използването на този речник за писане на microdata се препоръчва от Google, Bing, Yahoo и Yandex (той дори е собственост на Google в момента). Освен schema.org, някои сайтове използват структурни кодове от data-vocabulary.org . Използването на microdata може да подобри извършената по сайта ви seo оптимизация като направи резултатите в Google по привлекателни.

Има ли алтернативи на microdata?

Съществуват следните алтернативи на microdata:
Microformats (HTML4) – има известни различия и голяма прилика с microdata. Използва класове за атрибути също както css и може да има известно объркване при използване на клас за microformat-и, който се използва и в css файла на сайта.
RDFa (XHTML) (W3C standard 2008)
eRDF (Embedded RDF)
GRDDL (W3C Recommendation 2007)
Open Graph Protocol (Facebook) – Open Graph се използва от Facebook и чрез него например при споделяне на ваша страница във фейсбук се добавя мини изображението, описанието и заглавието на самата страница. Ако Open Graph тагове липсват на страницата ви, при споделяне на линка ви няма да се появи автоматично никаква предварително зададена информация по подразбиране, а ще се вземат заглавието и описанието от мета таговете на страницата, както и някое от изображенията в съдържанието.
Необходимо е да използваме Open Graph протокола именно с цел споделяне на страниците на сайта ни във Facebook. Спрямо microdata обаче речникът на Open Graph може да се нарече „плосък“ и „по-беден“, лишаващ от по-голяма детайлност при описване. Често не описва точно, а дублира информацията, смесва форматите, няма наследяване. Описва страница, а не реален обект и поради тази причина при харесване във facebook не може да се определи дали е харесан човек или определен профил; коментар или страница и т.н. С други думи някои неща са повече от един обект!
Всички тези начини за структуриране на съдържанието имат една и съща цел – да предадат повече семантичност при търсенето. Все пак Google препоръчва официално използването за структуриране на данни с microdata, въпреки че поддържа и Microformat-и и RDFa .

Инструменти за създаване на микродата и микроформати

Ако искате да добавите микродата или микроформати във вашите сайтове, посочените по-долу инструменти може да ви бъдат от полза:


Още полезни ресурси:

Schema.org – ръководство за microdata
Microdata и SEO – презентация в Slideshare

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *