Интернет реклама

Интернет рекламаИнтернетът, който буквално премахва граници в комуникацията, също е създал и развил множество фирми. Интернет рекламата е пример, който прави използването на интернет подходящо за промотиране на продукти и услуги пред потребителите. Целта на рекламата си остава същата: брандиране и директни продажби, но разликата е, че тя може да бъде видяна по целия свят. Онлайн рекламата включва имейл маркетинг, маркетинг в социалните медии, мобилен маркетинг, банер реклами, изскачащи прозорци, и т.н. Както и при традиционните медии, добрата интернет реклама включва издател, един рекламодател и често една агенция, която улеснява процеса , генерира съдържанието на рекламата и поставя рекламното послание.

Това е бизнес, който непрекъснато става все по-популярен, от края на 90-те години насам. Продукти и услуги, ориентирани към младите хора, намират социалните медии и блогове по-ефективни и получаващи повече внимание. Чрез интерактивни и ангажиращи послания, потребителят действително се превръща в участник в самия процес на реклама. В резултат на това, ефикасността на показаната реклама в интернет е по-измерима.

Най-съществените предимства на интернет рекламата пред традиционната реклама

Разходи: електронният носител е по-мощен от други средства, особено когато става въпрос за цена. Покриването на цените за огромна аудитория е възможно с ограничени разходи онлайн, което води до много по-добра възвращаемост на инвестиционния процент.

По-лесно таргетиране: Поради естеството на интернет, възможно е да се стесни целевата аудитория, така че частта, която преглежда рекламата да се състои от повече потенциални купувачи. В действителност, може да се използва географското насочване, за да бъдат рекламите уместни за потребителите. По същия начин историята на уеб браузъра на потребителите може да бъде превърната в база за зануляване на предпочитанията и избягване на ненужни повторения.

Измеримост: Това е един от най-важните фактори при вземане на решение за подобряването на въздействието на една реклама в интернет. За наше улеснение е възможно да се съберат точни данни за посещенията, за посетените страници, колко пъти рекламата е видяна от един и същи потребител, как потребителят достига до рекламата или до интернет страницата, както и дали дейността е довела до продажба.

Универсалност: За разлика от другите медии, онлайн рекламата може да бъде много интерактивна. От включването на видео и игри до аудио съобщения и секции за въвеждане на заявка, има много методи, които да държат потребителя силно заинтересован и постоянно ангажиран.

Скорост​​: След като една интернет реклама е готова, дистанцията между рекламодателя и неговите потребители може да бъде бързо скъсена. Мобилизацията може да бъде незабавна, тъй като през повечето време рекламните графици не зависят от графика на издателя. Дори модификациите и поправките в рекламата са по-бързи в интернет.

Със сигурност има някои недостатъци на интернет рекламата. Някои от тях са “Клик- измама”, регламенти за установяване на нарушение на личния живот, и “банер слепота” или липсата на въздействие от рекламата, дължаща  се на зрителската досада. Въпреки това, предимствата по същество са много повече от недостатъците.

Интернетът се очаква да продължи да играе все по-голяма роля в живота на хората в близкото и далечно бъдеще. Без значение дали персоналните компютри ще останат доминиращ метод за достъп до интернет, все някаква форма на глобална комуникационна мрежа вероятно ще бъде реалност в продължение на много поколения, създавайки ефективни пътища за изпращане на рекламни съобщения до потребителите в общността и по целия свят.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *