Интернет реклама- видове, особености и ефективност – част 1

Начините за промотиране на услуги  и стоки в онлайн пространството се множат непрекъснато и няма да е е преувеличение да кажем, че рекламата в интернет е една от най-динамично развиващите се видове реклама. Неимоверно по-лесна за управление от тази в традиционните медии и с много по-прецизна измерваемост на резултатите, тя се превръща в достъпен и ефективен маркетингов инструмент, от който е добре да се възползва всеки бизнес.

В днешната поредица статии ще ви разкажем за видовете реклама в интернет, техните особености как да използвате различните видове за постигане на дадени цели.

Банер реклама

Един от най-разпространените видове интернет реклама  в българското уеб пространство е именно банер рекламата. Тя е и най-старият тип.  От началото си до днес тя е претърпяла множество изменения, превръщайки се например от семпло неподвижно изображение в анимирано изображение с различни функции.

Cholakov IT предлага дизайн и изработка на банери, които да са съобразени изцяло с вашия бюджет, цели и аудитория на рекламната кампания.

*Какви са стандартите?

Обикновено уеб банерите се предлагат в стандартни размери (в пиксели). Ето най-разпространените:

468 х 60 – цял банер (full banner)

234 х 60 – половин банер (half banner)

125 х 125 – квадратен банер (square banner)

88 х 31 – микро бутон (micro button)

120 х 240 – вертикален банер (vertical banner)

90 x 30 – микро бутон (2) (micro button, type 2)

120 х 600 – „небостъргач” (1) (skyscraper)

160 х 600 – „небостъргач” (2)

и др.

В допълнение към това можете да избирате дали банерът ви да бъде статично изображение (JPEG, PNG, …) или анимиран вариант (GIF, FLASH, RICH MEDIA).

*Особености на интернет рекламата с банери и как да изберем правилната стратегия?

Според последните тенденции в онлайн рекламата,  банерите са особено ефективни, когато тяхна основна цел е имиджовата реклама. Именно чрез банерите може бързо да се наложи разпознаваемост на дадена марка/бранд, изпращане на нейното основно послание към потребителите и т.н. Но все пак банер рекламата далеч не се ограничава само до това.

Ако заложите на последните тенденции и изберете анимирано изображение като вариант, можете разбира се да постигнете доста повече, отколкото с каквато и да е реклама в традиционна печатна медия (вестник, списание).  Можете да подтикнете потребители да вземат участие в рекламата, като отговорят на въпрос например (Call to action).  Когато поискате мнението им, можете много по-лесно да ги „отведете“ в сайта си и да ги превърнете в потенциални клиенти.

По всяко време вие имате възможност да промените банерите си и да изберете ново послание, или да заложите на продуктова реклама.

Ако желаете да сте максимално атрактивни, то е по-добре да забравите за статичните банери.

По-големите банери привличат много по-силно вниманието и предоставят възможност за вместване на повече информация или проява на творчество. Важно е също така къде ще се намира вашият банер на уеб страницата, която сте избрали за интернет реклама. Банерът трябва да бъде на най-видимото възможно място. Тук е и мястото да се спомене, че особено ефективни са плаващите банери.

Проучете внимателно целевата аудитория на сайта и неговата посещаемост.

Ако се насочите към организиране на рекламна кампания с банери, то Cholakov IT предлага множество възможности за консултация, прецизно разработване на стратегия, дизайн на банери и др. Можете да се свържете с нашите специалисти по всяко удобно за вас време.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *