Интернет реклама- видове, особености и ефективност – част 2

(продължава от Част 1)

Текстов линк (връзка)

Най-често това е кратко послание, фирмено мото или дори име на организация, което съдържа хипервръзка към сайта на рекламодателя.

Текстовите линкове могат да се разположат на много места из страниците на даден уебсайт, като се прецизира внимателно целевата аудитория.  Това е едно предимство за тях пред банерите като форма на интернет реклама. Тяхната нетрадиционна позиция ги прави в по-голяма степен забележими, а много специалисти  ще потвърдят, че към тях потребителите се отнасят с по-голямо доверие.

В последно време текстовият линк се наложи като вид интернет реклама, показваща дори по-висока ефективност по отношение на брой кликове, отколкото банерите.  Текстовият линк е много по-семпъл и далеч по-евтин. Най-новите маркетингови проучвания показват, че този вид реклама в интернет има близо 2 пъти по-голяма кликаемост.

Банери или текстови линкове?

Най-добрият вариант е комбинация от двете. Въпреки че много често специалистите по интернет реклама твърдят, че банерите са отживелица, все пак те притежават много предимства, когато заговорим за имиджова реклама и налагане на даден бранд на пазара.

Освен това банерите тип „бутон“ показват много висок процент кликаемост, по-голям от този на текстовите линкове.

Плаващите банери, както и тези с ясно послание и атрактивен модерен дизайн, винаги ще привличат вниманието на аудиторията.

Текстовите линкове от своя страна са наполовина по-евтини и трафикът във вашата уеб страница може да нарасне в пъти, ако се обърнете към този вид реклама в интернет.

В допълнение към аргументите по-горе, не е добре да се лишавате от който и да е тип реклама, защото различните потребители харчат парите си по различен начин.  Някои търсят покупка в момента или в много близко бъдеще, а други- в по-далечен план. Счита се, че при банер рекламата, посланието е насочено предимно към бъдещите клиенти (разпознаваемостта на марката предизвиква доверие), а при текстовия линк – към тези, които активно търсят покупка (услуга) в дадения момент.

E-mail footer и маркетинг

Рекламното съобщение може да се постави в края на всеки имейл,  който потребителите изпращат. Това представлява т.нар. e-mail footer.

Имейл маркетингът включва повече от един тип дейност, но тук ще разгледаме само писмата, изпратени на определена група хора (които не са абонати от вашия фирмен сайт) с цел онлайн реклама.

Подобен тип съобщения трябва да отговарят на определени изисквания, които да са съобразени със закона. Всички знаем колко много потребители ненавиждат спама.

Въпреки това имейл маркетингът продължава да е един от най-евтините и ефективни начини за интернет реклама.

*Особености:

– направете съобщението достатъчно ясно и атрактивно

– използвайте услугите на професионален дизайнер, ако е необходимо

– включете призив за действие (call to action)

– следете резултатите (колко писма са били получени, колко прочетени, препратени към приятели, колко от тях са довели до увеличаване на трафика към вашия сайт чрез хипервръзката от имейла и др.)

Добре е да информирате потребителите за промоции, игри, да предоставите малко безплатна информация за дадена тема, или да ги поканите да участват в събитие/среща/семинар и т.н.

Имейл маркетингът и днес е един от най-евтините, бързи и ефективни начини за реклама в интернет.  За консултация и съвет как да процедирате, можете да се обърнете към услугите на професионалистите от Cholakov IT.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *