Заглавията на успеха в имейл рекламата

Заглавията на успеха в имейл рекламата

Имейл маркетинг – процес

Искате да създадете добра имейл маркетинг кампания, да представите своя продукт, да увеличите продажбите си, да поднесете интересна и спомагателна информация до потребителитe ? Но каква е есенцията за успех точно в този раздел на интернет рекламирането. Как да бъдете дръзки, но без да се натрапвате? Как да бъдете интересни и с добри оферти, но без да приличате на 90% от сайтовете и бизнесите рекламиращи се в мрежата? Един отговор няма. Но за това пък има редица от стъпки, които ако следвате, биха ви отвели на една идея по-високо ниво от останалите.

Първа стъпка за успех е интересна тема на писмото ви. Дори потребителите да нямат желанието да отворят и прочетат това, което сте им пратили в писмото, със сигурност ще прочетат заглавието или темата на вашия имейл. Тук имате една добра възможност още със заглавието да ги накарате да помислят повторно дали да изхвърлят писмото или пък да му дадът 2-ри шанс като го отворят и погледнат какво може би има вътре за тях. Няма универсални заглавия. Дори колкото по-стандартно звучи едно заглавие, толкова по-използвано е то и толкова по-често се пропуска към виртуалното кошче. Пробвайте различни групи от думи, или пък интересно звучащо простичко изречение. Тук няма главно правило, така че всичко е позволено. Опитайте се да създадете някаква емоция у читателя. Опитайте се да го подразните приятно или пък погъделичкате с устроумно заглавие.

Много важно е в темата на вашия имейл каква ще е ключовата дума. Ако използвате както вече казхме стандартни и клиширани думи като „отстъпка”, „продажба”, „супер оферта” и т.н. вие имате голям потенциал да издразните потребителите и никога да не отворят ваше писмо, ако започва по този начин. Също така трябва да знаете, че някой думи като „безплатно” например активират спам филтрите на различните електронни пощи и ако тази дума присъства в темата на вашия имейл, това писмо дори няма да попадне пред очите на потребителя, тъй като ще е директно пратено в спам папка и оттам изтрито.

Един от триковете на имейл маркетинга е персонализирането на имейлите.

Заглавията на успеха в имейл рекламата

Заглавията на успеха в имейл рекламата

Персонализирането представлява подробна база от информация за потребителя, на който пращате писмото. Хубаво е освен име да имате за него и друга информация – пол, възраст, местожителство и други основни неща, които да ви помогнат да зададете правилния тон на имейла. Тук без естествено да фамилиарничите, може да покажете на дадения потребител или група от потребители вашите оферти или продукти, които са на промоция в тяхния град, или с някакво намаление на цената, ако се знае, че дадения потребител вече е закупувал продукти от вашия бизнес. Персонализирането на имейла е един вид индивидуално обръщение към дадения потребител, а не суха стандартна реклама клиширано направена за да се хареса на широката общественост. В имейл маркетинга се търси иновация и не е зле да се обърне лично внимание на потребителите. Пример е това да покажете продукти на потребителите, които са близки до тези, които вече са ползвали или закупували от вас. Покажете лично отношение и един вид приятелско побутване в дадената сфера на продукти.

Друго нещо, с което трябва да се съобразите са главните букви. Не пишете заглавието на вашия имейл с главни букви. От една страна това стой много гръмко, все едно някой ви се кара в писмен вид, защото прекаленото писане с големи букви води към тази асоциация, отколкото към идеята, че офертата е добра. Второ нещо за големите букви е, че отново доста пощи отчитат темите с големи букви като спам и ги премахват като писма от главната ви поща. Не е казано, че в темата не може да сложите 1-2 думи с главни букви, на който искате да акцентирате, но внимавайте и бъдете умерени.

Също лошо впечатление прави имейл, който повече прилича на картина, отколкото на писмо. Не си позволявайте да ръсите удивителни знаци, усмивки, звездички, квадратни скоби и други, които на вас може да ви се струват интересно и един вид творческо допълнение съпровождащо информацията, но всъщност не е. Това по-скоро дразни читателя.

Заглавията на успеха в имейл рекламата

Едно от основните правила, които трябва да спазваме при писане на темата на имейла е броя символи. Не си позволявайте да разширявате темата си повече от 40-50 символа, иначе става като текст, които е интегриран като тема. Ясно и точно пояснете в максимум едно просто изречение, какво искате да представите. Да не говорим, че маркетолозите посочват, че 40% от имейлите се отварят на екрана на смартфони, който както знаем е доста по-малък от този на компютъра. Поради този факт доста от американските сайтове описват идеалната дължина на темата в едвам 5-20 символа. Да малко е, но такава е имейл реалността, особено гледана през екранчето на мобилен телефон. Според маркетинговия експерт Кристофър Ратклиф колкото по-кратка е една тема на имейл, толкова по-добре. Не натоварва, човек не я приема като текст, а като нещо кратко и лесно за отваряне и четене. И най-вече имате минимален шанс да бъде хвърлено писмото в коша от раз.

Като обобщение можем да кажем това, че една ваша тема трябва да е: кратка, ясна, без клиширано звучене, да не е с големи букви, максимално да е едно просто изречение, в самия имейл да нямате безразборно изсипани знаци за красота, вместо това залагайте на стилното писане и прилежния вид на информацията. Бъдете иновативни, но имайте в предвид тези правила, които могат да ви спестят страшно много нерви и чудене защо имейлите ви не се четат.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *