Домейн фактори за класирането в търсачките – част 1

Факторите, свързани с класирането в търсачките, е важно да бъдат разбрани, открити и прилагани по време на SEO оптимизацията на вашия сайт. Без вникване в тях и разбирането им оптимизацията ви може да не даде желаните резултати или да бъде опит за налучкване. Алгоритъмът на Google за класиране на сайтове се пази в тайна, и все пак опитът и мнението на мнозина SEO специалисти, както и собственият ни опит, интервюта в медиите на хора от Google и Bing водят до откриване на различни взаимовръзки между това какво представлява сайта ви в момента и къде се намира в класацията на търсачките по съответните ключови думи.

Кои са тези фактори?

SEO фактори за оптимизация

Факторите, от които зависи класирането на вашия сайт в търсачките, може да се разделят на две категории – свързани с домейна и със страниците на сайта.
Влиянието на различните фактори, които трябва да се вземат предвид при оптимизация на сайт според Seomoz (доклад от 2011 г.), може да бъде разгледано на диаграмата вляво.
Резултатите от техния анализ са съответно:

• Линкове към страница в сайта и техния авторитет – 21%
• Линкове към домейна и техния авторитет (влияние) – 21%
• Използване на ключови думи в страниците -15%
• Използване на ключови думи в домейна – 11%
• Данни за нивото на страниците в социалните сайтове – 7%
• Ниво на бранда на домейна – 7%
Onpage фактори за страницата, които не са свързани с ключова дума – 7%
• Ниво на трафика към дадена страница – 6%
• Onpage фактори за домейна, които не са свързани с ключова дума – 5%

По-долу в статията ще разгледаме подробно всички тези фактори, които определят класирането на сайта ви.

I. Фактори свързани с домейна

1. Използване на ключови думи в домейна.

Този фактор е свързан с това как ключовите думи (които разбира се също се намират и в съдържанието на сайта) са използвани в домейна или под домейна, и какво влияние може да има това върху класирането в търсачките.

Възможни варианти са:
1. ключовата дума се съдържа в името на домейна -важно е и къде е разположена (началото, средата или края)
2. ключовата дума съвпада изцяло на 100% с името на домейна (keyword.com)
3. ключовата дума се намира в домейна (abckeyword.com)
4. ключовата дума е първата дума в домейна (keywordABC.com)
5. ключовата дума е в субдомейна (keyword.123.ABC.com)
6. ключовата дума е второ субдомейн име (keyword.123.abc.com)
7. ключовата дума е разширение на домейна (ABC.keyword)
8. ключовата дума е използвана като смесица от домейн име, под домейн и разширение (key.word.com или key.wo.rd )

От тези варианти за чудесен избор се смятат първите 4 варианти – от вариант 1 до 4. Най-предпочитан е вариант 2 – 100% съвпадане на ключовата дума с името на домейна и може да спомогне за създаването на добра база за класиране. Последните три варианта не са от най-предпочитаните при избор на име за домейн.

С какво разширение завършва домейна – .com, .org, .info и други (все още .com води класирането, но този елемент изглежда все повече намалява като влияние в класирането).

домейн на кирилица или на латиница – от вече доста години може да регистрирате и домейн на кирилица, не само на латиница – например „пътят.com”. Това може да звучи привлекателно за оптимизирането на един сайт за търсачки, особено ако ключовата дума съдържа букви, които на латиница са с еквивалент от няколко букви като Ж = J, ZH ; Й = Y,J ; Ч = CH; Ъ = A, Y; Я = YA,Q; IA и други (например pytqt.com). Недостатъците обаче не са никак малко – вашите посетители ще трябва да сменят езика на клавиатурата си всеки път, когато изписват изцяло домейна. Също така при въвеждане на съответния адрес в браузъра ви, от пътят.com например той се променя на http://www.xn--o1aga4a0a.com/, което не помага особено за запомняне на името на домейна, нито е привлекателно за разпространяване в социални мрежи и други сайтове.

Тенденция: в доклада на SEOmoz от 2011 спрямо 2009 се наблюдава значителен спад във важността на фактора използване на ключови думи в домейна. През юни 2010, домейни със 100% точно съвпадение от рода на ключовадума.com имат 0.38 корелация с по-високо класиране. В края на март 2011 тази цифра е сведена до 0.22 – един от най-големите спадове в данните досега.

2. Линкове към домейна и техния авторитет (влияние) при класирането в търсачките.

Оценката по този критерий включва броят и качеството (авторитета) на линковете, които сочат към разглеждания домейн. Взимат се под внимание не само линковете, които сочат конкретно към страницата www.test.com/A, а изобщо линковете свързани с домейна *.test.com.
SEO link building

Този фактор включва:
1. Количество на уникални домейни съдържащи връзки към вашия домейн (с точен или частичен анкор текст)
2. Авторитетът (важността) на домейна (т.е. pagerank, mozrank и др.)
3. Отдалечеността от „доверените“ или “trusted” домейни измерени от алгоритми като TrustRank, mozTrust, др.
4. Количеството на уникални URL връзки към домейна ви (съответно dofollow и nofollow)
5. До колко темата на сайта ви съвпада с темите на линкващите сайтове
6. Скорост и честота на добиване на линкове (например дали изведнъж се появяват голям брой линкове, сочещи към различни части на сайта ви)
7. Количество на уникални c-блокове (c-blocks) от IP адреси (с rel= follow и rel=nofollow), които сочат към сайта ви
8. Разнообразие на типовете линкове към домейна ви (например от форуми, блогове, новинарски сайтове)
9. Линкове от авторитетни сайтове

Тенденция: Последните проучвания относно количеството на dofollow линкове предполагат, че ако сайт има много малко nofollow линкове в сравнение с dofollow линкове може да постигне точно обратното на добро класиране. Seo специалистите предполагат, че за Google изглежда неестествено сайт да има повече dofollow и малко nofollow линкове т.к. често причина за това може да е спам кампания, която да носи главно dofollow линкове.

3. Onpage фактори относно домейна, които не са свързани с ключова дума

Има и други критерии освен ключови думи и връзки, по които се оценява даден сайт. Такива например са:

domain
1. свойства на името на домейна: брой букви в домейна, тирета, използване на цифри
2. уникалност на съдържанието в сайта
3. обновяване на информацията
4. bounce rate на сайта (т.е. колко бързо си тръгват от сайта посетителите)
5. обобщена CTR оценка от SERP търсачките за домейна (колко от хората са натисна ли линка ви, когато са го видяли да се показва в търсачките)
6. брой грешки при обхождане на бота на търсачката
7. колко време е минало след регистрацията на домейна
8. обобщена скорост на отговор на хоствания домейн (измерена от бота на Google)
9. броя на намерените 404 страници (т.е. грешка, не е намерена страницата)
10. качеството на другите сайтове намиращи се на същия С-блок (IP на хоствания сървър)
11. колко време остава до изтичане на домейна!

Изводът на SEO специалистите е, че дължината на името на домейна присъства като важен фактор. Също така за предпочитане е по-възможност да не се използват тирета в домейна, още повече цифри. Друго наблюдение показва, че домейни, които изтичат за по-малко от година, имат намалено обхождане от Google и скоростта на индексиране намалява значително. Скоростта на зареждане на страниците също е много важна. Ако сайтът ви се зарежда бавно, когато ботът на Google се опита да го обходи, това може да повлияе на класирането ви също. Избягвайте наличието на не намерени страници (error 404)! Уникалността на съдържанието ви, т.е. да се намира само във вашия сайт, да не е било копирано от друг е много много важен елемент! Един от принципите на Google е да се опитва да изкачва сайтовете според полезността, уникалността им и по-лесната ползваемост, която те предоставят на потребителите си.

4. Ниво на бранда на домейна

Това включва елементи на домейна, които показват качество на брандинга)+данни за бранда. Много от тези неща не могат да бъдат лесно и напълно потвърдени и все пак в интервюта със значими фигури в Google и Bing и от двете търсачки споделят, че информацията, която получават за даден сайт от социалните мрежи като Facebook и Twitter имат значение и участват в класирането на даден сайт.

бранд ниво

Елементите на този фактор са:
1. търсения на бранда/домейна
2. количество споменавания в новинарски сайтове, социални сайтове
3. количество данни в тулбара/браузъра за ползване на домейна
4. цитирания на домейна в Wikipedia
5. регистрация на бизнес сайтове в Google places
6. официална фб страница на уеб сайта
7. официална туитър страница на уеб сайта
8. официална linkedin страница
9. уебсайтът е споменаван често в Linkedin като работодател

Тенденция: Смята се, че количеството на споделяния и споменавания на домейна в новинарски и социални сайтове ще оказва още повече влияние върху търсачките през следващите няколко години. По-голяма стойност вероятно има споделянето и публикуването на линкове към вашия сайт, отколкото съществуването на съответните официални страници. Също така тези споделяния водят и до увеличаване на трафика към сайтa, което също се взима под внимание и може да е още един от ключовете за по-високо класиране.

2 thoughts on “Домейн фактори за класирането в търсачките – част 1

  1. Aw, this was a truly nice post. In thought I would like to put in writing like this in addition – taking time and actual effort to make a especially superior article?- but what can I say?- I procrastinate alot and by no indicates seem to get something accomplished.

  2. Awesome. Thanks for writing that. I will definitely check to your site to read more and inform my people about you.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *